HKV HKD 2019

Op 8-9-10 maart j.l. vond de 16 editie van de HKVHKD-rit (Het Kan Vriezen Het Kan Dooien-rit) plaats. En het dooide behoorlijk. Waren er de afgelopen jaren nog dagdelen bij met temperaturen onder nul en zelfs op bepaalde momenten ook een laagje verse sneeuw; dit jaar niets van dat alles.

Temperaturen ruim boven het vriespunt, een weersvoorspelling met veel regen in het vooruitzicht en bovendien een portie wind waarbij uitschieters tot 80 km/u niet ondenkbeeldig waren.

Op vrijdag vertrokken vanuit diverse plaatsen in Nederland groepjes Burtons om in “colonne” naar Hellenthal in de Eifel te rijden waar vanaf  een uur of vier ’s middags iedereen binnendruppelde. In de jeugdherberg was het gelijk weer als vanouds. Inchecken, voldoen aan de financiële verplichtingen, bonnen kopen en een biertje of iets anders te drinken nemen.

De maaltijd smaakte ook weer prima en de briefing kwam er aan.  Na wat zakelijke mededelingen was er ook een kort moment ter nagedachtenis aan de initiatiefnemer van de HKVHKD, Marijn Backx. Via een korte foto-impressie waarin een aantal hoogtepunten van Marijn’s initiatieven de revue passeerden en het overhandigen van de HKVHKD wisselbokaal aan Michiel van Hemert, die toezegde dat deze bokaal een mooi plaatsje zou krijgen, werd het geheel afgesloten met het heffen van het glas op het leven van Marijn. Daarna bleef het nog lang gezellig en haalde een grote groep het tijdstip van 24.00 uur niet om het bed op te zoeken.

De zaterdag brak aan met een waterig zonnetje, een goed ontbijt en een korte briefing. Hierna konden de deelnemers aan de slag met de “special proef”, een combinatie van vaardigheid en gokkunst. Snelheid was deze keer niet doorslaggevend. Ondertussen werden de eerste routeboeken verstrekt en kon het gepuzzel beginnen …..moest je nou wel of niet met de auto naar die waterval,……hé foto 8 ontbreekt,……..mag je hier wel inrijden met je auto,…….enz.enz.

Tijdens de prima lunch in Manderscheid ging het gepuzzel verder en zorgde de “ingetekende lijn” bij veel equipes voor wat hoofdbrekens. Zo ook om van het einde van die “ingetekende lijn” naar de volgende opdracht te komen. Diverse “groene grens-overgangen” zijn bezocht en bleken op de een of andere manier geblokkeerd, maar uiteindelijk kwam iedereen weer tijdig aan bij de jeugdherberg.

De controle van de diverse fototoestellen bleek een hele klus, vroeg veel (te veel) tijd en bovendien raakte de excelsheet met de verschillende formules oververhit zodat de bekendmaking van de tussenstand op het geplande tijdstip van 21.00 uur niet gehaald werd. De jury gaf zich echter niet zo gauw gewonnen en rond 23.00 uur volgde er de beloofde tussenstand in de kantine waar de sfeer weer ouderwets gezellig was. De laatsten zochten pas op zondag de bedstee op.

Op de zondagmorgen beloofde het weer niet veel goeds. Het ontbijt echter was wederom goed verzorgd en na de korte briefing was het tijd voor de groepsfoto………gemaakt in werkelijk een hoosbui.

Ook de “special proef” werd verreden in de stromende regen waarbij de jury maar door de vingers zag dat een paraplu niet tot een dakconstructie wordt gerekend. Anders zouden verschillende equipes een “familiehoeveelheid” strafpunten toegekend hebben gekregen omdat het reglement van de HKVHKD voorschrijft dat de gehele route “dakloos” moet worden afgelegd. Maar…..wonderen bestaan nog, want vanaf het vertrek van de eerste equipes werd het droog en dat bleef het tot zo ongeveer de middagpauze in Waldfeucht. Daarna…………………werden wat het weer betrof alle registers opengetrokken. Regen, hagel en vooral harde, ja heel harde, zelfs stormachtige wind die er voor zorgde dat de equipes  hun opdrachten niet meer konden volbrengen. Afgesloten wegen, omgewaaide bomen, verplichte rijrichtingen op advies van politie en brandweer en ga zo maar door. Gelukkig kent dan elke equipe zijn/haar verantwoordelijkheid en handelt daar naar. Met als resultaat dat alle equipes in Valkenswaard geëindigd zijn.

Hier werd de HKVHKD 2019 afgesloten met het bedanken van de sponsoren en de prijsuitreiking aan de nrs. 1-2-3 te weten:

Joram en Jilling van Breda (evenals vorig jaar de no. 1), op plek 2 Peter van Diest en Jan Nijhuis en de 3e plaats was voor Kees en Milie Flink.

HKVHKD: koud, nat, glad; er komt van alles op je pad !