Technische dag Burton Ownersclub 15 juni 2024

Zoals gebruikelijk begon de dag bij het koffieautomaat in de webshop, even kennis maken en de eerste wetenswaardigheden uitwisselen.

Leek het in eerste instantie een technische dag te worden voor een beperkt aantal belangstellenden, viel uiteindelijk de belangstelling reuze mee. Twaalf enthousiaste en leergierige leden kwamen naar Zutphen bijeen om tijdens een hoorcollege, gegeven door onze vrijwillige techneut Jan Jansen,  het wel en wee van de motor te bestuderen, te aanschouwen en in de praktijk uit te voeren.

Een  uitgebreid en interessant  programma werd ons voorgeschoteld, waarbij aan de hand van tekeningen en een schaalmodel de zuiger met z’n diverse slagen allerhande vragen van de deelnemers opriepen. De vragen werden op deskundige wijze weer beantwoord door zowel ‘meester’ Jan Jansen  als de 2 andere technische vrijwilligers Jan Stobbe en Aart Bobink.

Na de ‘verplichte’ koffiepauze was het de beurt aan Burton-medewerker Alex van Mullem om de deelnemers aan de hand van een tweetal opengewerkte motoren te laten zien hoe je kleppen moet stellen, waar de schroefjes zitten aan de carburateur voor het stationair toerental etc.

Hierbij kon door iedereen even driftig ‘gesleuteld’ worden en in kleinere groepen kon ook even gekeken worden in de testcabine van Alex.

Na de middagpauze ging het programma verder met het motorgebeuren en werd er ook in de garage geëxperimenteerd met toerentallen en CO-meting.

Al met al weer een leerzame dag voor rijders, bouwers en aspirant-bouwers. Dank aan onze 3 vrijwillige techneuten (Jan, Jan en Aart) binnen onze club en aan Burton Car Company voor de gastvrijheid en de geboden mogelijkheden.